Älyvalaistuksen haasteita

Valaistuksen ohjaus tuo säästöjä vasta, jos sitä osataan käyttää ja hyödyntää. Jotta ohjausjärjestelmästä saadaan mahdollisimman suuri hyöty, tarvitaan sekä käyttökoulutusta että periaattelliset päätökset muun muassa siitä, missä tilanteissa valaistustehoa saa laskea. Paitsi valaisun käytön, myös järjestelmän asennuksen ja käyttöönoton tulisi olla helppoa.

Toisena haasteena ovat älyvalaistuksen erilaisten ohjaus-, sensorointi- ja kommunikointimenetelmien yhteensovittaminen. Moninaisten järjestelmien ja palveluntarjoajien viidakossa valaisujärjestelmän hankinnassa täytyy osata valita parhaiten omia tarpeita vastaava järjestelmä.

Valaistuksen huollolle ja kunnossapidolle uuden haasteen luo antureiden likaantuminen ja Suomen vaihtelevat sääolosuhteet, jotka voivat vaikuttaa antureiden toimintaan.

Älykkyyden ja ohjauksen mielekkyyttä kannattaa pohtia tilannekohtaisesti. Hankinnassa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tarpeen määrittelyyn. Joskus lähtötilanne voi olla se, että tila on jo valmiiksi ylivalaistu ja samat säästöt saataisiin aikaiseksi yksinkertaisesti valaisimien määrää vähentämällä.