Vaikuta tilaratkaisuilla

Toimisto aulaEnergiatehokkuuden näkökulmasta valaistuksessa kannattaa suosia vaaleita sävyjä.

Mitä pienempi tila on kyseessä, sitä suurempi on heijastuneen valon osuus työtasolle päätyvästä valovirrasta. Pienessä tilassa valaistushyötysuhde on siis heikompi.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että toimistohuoneen  yleisvalaistuksen valaistusvoimakkuus on  noin 20 prosenttia suurempi kuin avokonttorin, vaikka tilassa käytetään samaa valaisintyyppiä, valaisinjakoa, asennuskorkeutta ja tilan väritys olisi sama. Tarkasti työalueelle kohdistettu valaistus on vähemmän riippuvainen tilan ominaisuuksista kuin yleisvalaistus.

Tilan pintojen väritys ja materiaalit vaikuttavat energiatehokkuuteen

Mitä vaaleammasta väristä on kyse, sitä paremmin se heijastaa valoa, kun taas tummat ja huokoiset pinnat hukkaavat valoa. Pinnoilta heijastusten kautta saapuvan valon määrä on sitä suurempi, mitä pienemmästä tilasta on kyse. Energiatehokkaan valaistuksen näkökulmasta pintojen värityksessä ja sisutuksessa kannattaa suosia vaaleita sävyjä.

Päivänvalon huomiointi uudisrakennuksen suunnittelussa

Tilasijoittelu ja tilojen muodot rakennuksen sisällä vaikuttavat päivänvalon hyödyntämisen mahdollisuuksiin ja valaistushyötysuhteeseen. Valaistuksen energiatehokkuutta voidaan parantaa, jos jo rakennuksen ja tilojen suunnittelussa pystytään optimoimaan tilojen muodot ja aukotukset päivänvalon hyödyntämiseen.