Huolto

Miksi ledejä pitää huoltaa?

Valaistushuollon, eli valaisimien puhdistuksen ja lamppujen vaihdon merkitys korostuu nykyään yhä enemmän, koska uudet led-valonlähteet ovat pitkäikäisiä, eivätkä välttämättä rikkoudu lainkaan perinteisten valonlähteiden tapaan. Äkkinäistä palamista ledeille ei yleensä tapahdu, vaan ne himmenevät, kunnes niiden valoteho ei enää vastaa valaistustarvetta. Led-valonlähteen elinikä on tyypillisesti määritelty siten, että sen alkuperäisestä valovirrasta on tietyissä olosuhteissa jäljellä 70 prosenttia.

Monet valmistajat mainostavat ledejä lähes huoltovapaina pitkän elinikänsä ansiosta. Pitkä elinikä kyllä alentaa huollon ja kunnossapidon kustannuksia, mutta huolto-ohjelman puuttuminen tai noudattamatta jättäminen saattaa johtaa siihen, että katto on täynnä palavia ledejä, mutta valoa ei tule tarpeeksi.

Led-valaisimien huolto-ohjelmaan kuuluu valaisimien puhdistaminen ja rikkoutuneiden osien vaihto ja korjaustyö. Huollon ja kunnossapidon välien määrittely on oleellinen osa led-valaistuksen elinkaarilaskentaa. On melko tyypillistä, että varsinaista huoltosuunnitelmaa ei ole laadittu, vaan huolto suoritetaan vuosittaisella huoltokierroksella, jolloin rikkoutuneet valaisimet vaihdetaan ja samalla valaisimet saatetaan putsata.

Kuva: Nylund Group/Martin Sommerschield