Päivänvalotunnelma tehdashalliin – Hartwall

_dsc0083Suomen suurimpiin kuuluvassa tehdaskiinteistössä Oy Hartwall Ab:n Lahden juomatehtaalla on toteutettu mittava valaistusuudistus. Peräti 3 300 valaisinta on korvattu alle 2 000 ledivalaisimella. Valaistuksen optimoinnin ja energiatehokkaiden valolähteiden ansiosta on saavutettu jopa 8-9-kertainen sähkönsäästö verrattuna aiempaan.

Hartwallin tehdas on valtava. Valtatie neloselle näkyy vain pieni osa kallion suojaan kätkeytyvästä kaksikerroksisesta 14 hehtaarin tehdashallista. Sen lähettämöön, uudelleenpakkaus-, päällysteiden käsittely-, tuotteenvalmistus-, juomanvalmistus osastoille ja rekkalastauskäytävään on asennettu ledivalaisimet monimetalli-, suurpainenatrium- ja loisteputkivalaisimien tilalle.

Reilusti vähemmän valaisimia

– Lähdimme tutkimaan jo 3,5 vuotta sitten mahdollisuuksia muuttaa tehtaan valaistus ledeille. Valaistusuudistus aloitettiin kaksi vuotta sitten, kertoo Hartwallin teknisen kehityksen päällikkö Marko Rajaniemi.

Uudet 86 watin high-bay ledivalaisimet ja lediloisteputket valaisevat nyt 64 000 neliötä tehtaan pinta-alasta. Ledivalaisimia on kaikkiaan 1786 kappaletta. Ne korvaavat 3 300 aiempaa valaisinta, sillä uudet valaisimet jakavat valoa laajemmassa kulmassa kuin entiset yli 400 watin valaisimet.

– Minua ensin hieman arvelutti valon värilämpötila 5 700 Kelviniä. Se on hieman päivänvaloa kylmempi. Käytännössä tuotantolaitoksen tiloissa se kuitenkin näyttää todella hyvältä. Värit toistuvat kirkkaina ja – mikä parasta – työntekijät ovat todenneet, että esimerkiksi juomapakkausten etikettien tekstit näkyvät nyt selvemmin, Rajaniemi kiittelee.

Hankkeen tavoitteena oli energiansäästön lisäksi myös työturvallisuuden ja -viihtyvyyden parantaminen.

– Osassa tehdasta tehdään jatkuvaa kolmivuorotyötä, jolloin valot ovat päällä jopa 6 400 tuntia vuodessa. Onkin tärkeätä, että valaistus on hyvä ja muistuttaa päivänvaloa eikä vääristä värejä.


Valaistuksen optimointi

Nyt sähkönsäästöä syntyy vuosittain yhtä paljon kuin 200 sähkölämmitteistä omakotitaloa käyttää vuosittain.

– Kun laskemme valaistuksen uusimisen ja sen optimoimisen ansiosta syntyvät säästöt saavutamme jopa 8-9-kertaisen sähkön kustannussäästön aiempaan verrattuna. Siihen ei vielä ole laskettu mukaan huoltokustannusten vähenemää eikä myöskään kylmien tilojen valaistuksessa syntyvää välillistä säästöä, Rajaniemi summaa.

Hanke kilpailutettiin, ja sen toteuttajaksi valittiin paikallinen Lem-Kem Oy, joka arvioitiin luotettavaksi toimittajaksi ja kykeni tekemään koko hankkeen suunnittelusta asennukseen.

– Valaistus muodostaa yllättävän suuren osuuden kiinteistöjen energiankulutuksesta, kuten huomattiin tässäkin tapauksessa. Modernin led-teknologian avulla voimme auttaa kiinteistöjä parantamaan työturvallisuutta ja viihtyvyyttä energiansäästön lisäksi, kertoo toimitusjohtaja Henrik Lemmetty Lem-Kem Oy:stä.

Suunnitelmat toteutettiin askel-askeleelta.

– Emme siis toteuttaneet hanketta vain korvaamalla vanha valaisin uudella. Projektin edetessä suunnitelmia myös muutettiin joustavasti. Esimerkiksi joissain paikoissa on tärkeämpää valaista koneet ja laitteet sen parissa työskentelevää ihmistä paremmin. Olemme käyttäneet myös sopivissa paikoissa päivänvalo-ohjausta ja luoneet eri piirejä valaisinryhmille, Rajaniemi selittää.

Rajaniemellä on vain hyvää sanottavaa hankkeesta. Tuotantoa ei tarvinnut pysäyttää sen missään vaiheessa.

– Kahden vuoden aikana vain yksi lamppu on jouduttu vaihtamaan, kertoo kiinteistöpäällikkö Juha Saarinen.

Osana energiatehokkuustyötä 

– Olemme lähteneet haastamaan itseämme. Hartwall on mukana energiantehokkuussopimuksissa. Teemme kolmen vuoden välein tehtaan energiakatselmuksen. Kiinteistön ja tuotannon energiatehokkuutta on kehitetty lukuisilla kehitysprojekteilla. Valaistusuudistus on siis yksi osa energiansäästöohjelmaamme, Rajaniemi toteaa.

Läsnäolokytkimet on asennettu jo ennen valaistuksen uudistushanketta. Nyt tehtyä valaistusuudistusta Rajaniemi pitää erittäin kannattavana. Investoinnin takaisinmaksuajaksi on laskettu 2,4 vuotta.

Kuvat: Kimmo Haimi

_dsc0167