100 000 euron vuosisäästöt valaistusuudistuksella

Postnord_pieni

Uudistus pähkinänkuoressa:
850 vanhaa valaisinta vaihdettiin ledeihin sekä asennettiin älykäs ohjausjärjestelmä.
Ohjausjärjestelmä: Extronic DALI tunnistinohjaus
Valaisimet: Luxintec, Luxer 4 XO
Valaistussuunnittelu: Nylund Group

Keväällä 2015 PostNordin Vantaan logistiikkakeskuksen kaikkiaan 850 vanhaa suurpainenatrium lamppua valaisinta korvattiin energiatehokkailla LED-valaisimilla, joita ohjataan älykkäästi.  LED-valaisimet yksistään ovat pienentäneet PostNordin valaistuslaskua

Himmennettävien LED-valaisimien käyttö mahdollisti käyttäjäystävällisen valojen ohjaamisen tarpeen mukaan. 50 % vanhaan ratkaisuun nähden.

Valot syttyvät hyllyväleissä sitä mukaa kun trukit lähestyvät niitä ja osa väleistä ont pimeänä silloin, kun siellä ei ole liikettä. Valojen himmennysohjauksella voidaan myös pidentää merkittävästi valaisimen käyttöikää.

Ennen uudistusta asennettiin mittausjärjestelmä, jolla saatiin selville vanhan valaistuksen energiankulutus ja pystytään seuraamaan uuden valaistuksen kulutusta. Jatkossa järjestelmällä pystytään seuraamaan uuden valaistuksen kulutusta ja sähköverkon laatua. Uusilla valaisimilla ja ohjauksella saavutettu yhteenlaskettu säästö oli peräti 75 % lähtötilanteeseen nähden. PostNordin logistiikkakeskuksen  koko energiankulutus on uudistuksen myötä laskenut 42 %, vaikka ainoastaan valaistus on uusittu. Logistiikkakeskuksessa on yhteensä 28000 m2 neliötä, eli tilaa viiden normaalimittaisen jalkapallokentän verran.

Myös valaistuksen laatu parani

PostNordin turvallisuudesta ja tietotekniikasta vastaava johtaja Vesa Karjalainen korostaa, että energiansäästön ja ympäristöasioiden rinnalla on kyse työn turvallisuudesta, tehokkuudesta ja mielekkyydestä.  – Valojen sävy ja kohdennus parantavat näkyvyyttä, jolloin tuotteiden käsittely on helpompaa ja varmempaa.  Alun perin valonlähteenä olivat suurpainenatriumlamput. Niiden värisävy, käytettävyys ja energiatehokkuus eivät olleet tätä päivää, Karjalainen toteaa.

Säästöjä energiankulutuksessa, päästöissä ja rahassa

Valaistuksen uusimisprojektissa mukana olevan Granlundin projektipäällikön Antti Rinteen tekemin laskelmien mukaan valaisinten vaihdolla vuotuinen sähkönkulutus putoaa yli 60 prosenttia (1 320 MWh > 490 MWh) ja älykkäällä liiketunnistinohjauksella sähkönkulutus laskee vielä reilusti, noin 300 MWh:iin vuodessa. Hiilidioksidipäästöjen osalta tämä tarkoittaa 265 000 kilon vähennystä vuodessa. Investointi maksaa itsensä takaisin noin kuudessa vuodessa ja tuottaa 100 000 euron vuosisäästöt logistiikkakeskuksen sähkölaskuun.

Hyvä tietää!

Yrityksissä, joissa valaistus muodostaa merkittävän osan kokonaisenergiankulutuksesta, voi liiketunnistimin ohjattu LED-ratkaisu tuoda huimia säästöjä. Merkittävää säästöpotentiaali piilee logistiikkakeskusten lisäksi esimerkiksi muissa isoissa varastoissa, pysäköintitaloissa, toimistoissa ja sairaaloissa.

 

Kuva: Nylund Group/Martin Sommerschield