Taloyhtiön valaistusuudistus kannatti

Rivitaloyhtiön valaistusuudistus – Lyhdekatu 4, Jyväskylä

Muutostyö pähkinänkuoressa:
Sisä- ja ulkovalaisinten vanhat lamput vaihdettiin ledeihin
Laskennalliset säästöt: 1000 € /vuosi
Takaisinmaksuaika: noin 4 vuotta
Kohteen valaistussuunnittelu: Annukka Larsen
Lamput: Airam Pro LED

Jyväskylässä sijaitsevassa taloyhtiö As Oy  Kurjenpolvessa etsittiin erilaisia keinoja energian ja veden säästöön.   Valaistusuudistus todettiin yhdeksi helpoksi toimenpiteeksi vähentää energian kulutusta ja samalla saavuttaa taloudellisia säästöjä.

Valaistussuunnitelma tilattiin valaistussuunnittelijalta. Valaistussuunnittelun ja toteutuksen kustannukset olivat kaikkiaan 4100 euroa. Uusi valaistus on noin 80 % energiatehokkaampi, joten energiakustannukset pienenevät noin 1000 euroa vuodessa. Suunnitelman mukaiset investoinnit maksavat itsensä takaisin alle viidessä vuodessa.

Mitä uusittiin?
Suunnitelma sisälsi pylväsvalaisimissa (4 kpl  ja seinävalaisimissa (25 kpl) käytettyjen elohopealamppujen sekä ulkorakennusten sisävalaisimissa ja ovisyvennyksissä käytettyjen hehkulamppujen (14 kpl) vaihdon  LED-lamppuihin.

Säästöt perustuivat led-lamppujen 70–80 % pienempään energiankulutukseen vanhoihin elohopea- ja hehkulamppuihin verrattuna. Säästöjen laskennassa käytetty sähkön hinta oli 12snt/kWh.  Valaistuksen ohjauksessa ei tapahtunut muutoksia. Seinävalot toimivat hämäräkytkimellä ja yöaikaisia säätöjä oli käytössä pylväsvalaisimissa.
Valitut Airamin Pro LED-vakiokupulamput kestävät yli miljoona sytytyskertaa ja sopivat siksi hyvin myös porrasvalokäyttöön. Lamppujen käyttöikä on noin 25 000 tuntia. Pitkä käyttöikä vähentää lamppujen vaihtoon liittyviä huoltokustannuksia. Huoltokustannusten vähenemistä ei huomioitu laskelmissa.
Valaistussuunnitelma sisälsi myös ehdotuksen valaisinpylväiden uusinnasta, jolla olisi vähennetty nykyisten valaisimien häikäisyä. Pylväiden ja niiden perustusten uusinta olisi pidentänyt huomattavasti investoinnin takaisinmaksuaikaa.

Hyvä tietää! Suositeltava putsausväli LED-valaisimille on noin 5-6 vuotta, jotta likaantuminen ei vähennä merkittävästi valaisimesta tulevan valon määrää.

Lyhdekatu 4