Valaistuksen ohjaus

Valaistuksen ohjaus mahdollistaa toimivan, joustavan ja oikeanlaisen valaistuksen kussakin tilassa ja ympäristössä. Ohjauksen tuomat edut ovat ilmeisiä ja merkittäviä. Ohjauksen avulla energiaa voi säästyä 50 – 95 %, mikä näkyy suoraan sähkölaskun viimeisellä rivillä.  Ohjauksen avulla voidaan esimerkiksi valaista tehokkaasti suojatiet, risteykset, bussipysäkit tai onnettomuuksille alttiit alueet ja himmentää tarpeettomasti valaistut kohteet. Valaistuksen ohjauksen toteutukseen vaikuttavat tekniikan lisäksi vaatimukset ja tarpeet mm. turvallisuudesta, visuaalisuudesta ja toiminnallisuudesta.

Valaistuksen käyttöajan ohjaus tarkoittaa ohjausmenetelmää, jossa valaistuksen päälläoloa pyritään ohjaamaan tarpeen mukaisesti. Ledivalaistuksen ohjausmahdollisuudet ovat merkittävästi paremmat ja monipuolisemmat kuin aiemmin käytössä olleilla valaistusratkaisuilla.

Älykäs valaistus on lyömässä itseään nyt läpi. Energiaa säästyy tyypillisesti ainakin puolet verrattuna kiinteään valaistukseen. Säästöt kasvavat mitä tarkemmin valaistusta ryhmittelee, sensoroi ja ”kellottaa”. Ylläpidon kustannustehokkuuden merkitys alkaa myös lyödä läpi: Muutokset tehdään etänä internetin välityksellä, laitteiden ja järjestelmän tiedot tulevat joko sähköpostiin tai on tarkistettavissa etänä, jne. Järjestelmän käyttöönotto on nopea ja sujuva.

Hyviä esimerkkejä valaistuksen ohjausratkaisuista

Toimistovalaistus

Katuvalaistus

Pihavalaistus (taloyhtiö, urheilukenttä, puisto jne)